logo nina

 

Κλασσική Μιασματική

Ιδιοσυγκρασιακή Ομοιοπαθητική

Διοχάρους 19   Αθήνα  16121

Τηλ.  210 7295495  Κιν. 6946 109 109

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ποιος άραγε τολμάει σήμερα να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς  να έχει χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν αντηλιακής προστασίας;

Τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και τις συνέπειες αυτής.

Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Περιέχουν χημικά φίλτρα, συγκεκριμένα περιέχουν οκτανικό οξύ. Το οκτανικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ, ανήκει στην οικογένεια των καρβοξυλικών ή καρβονικών οξέων τα οποία είναι  οργανικά οξέα που χαρακτηρίζονται από την παρουσία μιας τουλάχιστον χαρακτηριστικής ομάδας καρβοξυλίου ή καρβοξυλομάδας, που συμβολίζεται: -CO2H, -COOH ή -C(=O)OH. Πιο συγκεκριμένα είναι ένας εστέρας που παρασκευάζεται από μεθοξυνναμωμικό οξύ και 2-αιθυλεξανόλη και χρησιμοποιείται ευρέως στα αντηλιακά και σε κάποια καλλυντικά, γιατί απορροφά  και φιλτράρει την ακτινοβολία UV-B (αλλά όχι της UVA) και προστατεύει το δέρμα από την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη μείωση της εμφάνισης των ουλών. Το οκτανικό οξύ είναι ο πιο διαδεδομένος παράγοντας χρήσης αποκλεισμού της ακτινοβολίας UVB στη βιομηχανία περιποίησης του δέρματος.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Ας δούμε λιγάκι και τις παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης προϊόντων με οκτανικό οξύ.

Ενδοκρινικό σύστημα: Έχουν διεξαχθεί αρκετές δοκιμές για τις παρενέργειες του οκτανικού οξέος και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ενδοκρινικό σύστημα κι έτσι μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα μέσω της ενισχυμένης απορρόφησης από το δέρμα. Το οκτανικό οξύ έχει δείξει ότι αυξάνει την ανάπτυξη οιστρογόνων στον οργανισμό, γεγονός που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, όπως πχ. ο καρκίνος του μαστού.

Επίσης σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχει βρεθεί ότι συσσώρευση οκτανικού οξέως στον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων των κυκλοφορούντων θυρεοειδικών ορμονών.

Αναπαραγωγικό σύστημα:  Έχει αναφερθεί χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων σε εργαστηριακά δείγματα και συνολικό μειωμένο βάρος των αναπαραγωγικών οργάνων σε μακροχρόνιους χρήστες αντηλιακών με οκτανικό οξύ.

Πρόωρη γήρανση: Αν και τα αντηλιακά προϊόντα  έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο, το οκτανικό οξύ ενδέχεται να είναι ένοχο για πρόωρη γήρανση, καθώς παράγει απειλητικές ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν το δέρμα και τα κύτταρα.

Περιβάλλον: Στη Χαβάη έχουν απαγορεύσει την πώληση αντηλιακών τα οποία περιέχουν χημικά που πιθανότατα προκαλούν ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους του νησιωτικού συμπλέγματος.  Τα χημικά οξυβενζόνη και οκτανικό οξύ που περιέχονται σε πολλά αντηλιακά, προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κοράλλια της πολιτείας, όπως αναφέρει το npr.org. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί το 2021, ήδη έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις καθώς σχεδόν το 70% των αντηλιακών που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν οξυβενζόνη. Επίσης, τουλάχιστον 8% περιέχουν οκτανικό, το οποίο αναγράφεται συχνά στα συστατικά των αντηλιακών με άλλο όνομα.

Τι κάνουμε λοιπόν για να προστατευτούμε;

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό προïόν, τότε επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα περιποίησης και προστασίας του δέρματος. Διαβάζουμε τις ετικέτες στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Το οκτανικό οξύ μπορεί να το συναντήσουμε και με τις παρακάτω ονομασίες: ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, 2-ETHYLHEXYL P-METHOXYCINNAMATE; 2-ETHYLHEXYL 4-METHOXYCINNAMATE; 2-ETHYLHEXYL ESTER P-METHOXYCINNAMIC ACID; 2-ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE; 2-ETHYLHEXYL P-METHOXYCINNAMATE; 2-ETHYLHEXYL-4-METHOXYCINNAMATE; AI3-05710; CCRIS 6200; EINECS 226-775-7; ESCALOL; NEO HELIOPAN.

Δεν εκτιθόμαστε στον ήλιο τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες. Τις υπόλοιπες ώρες εκτιθόμαστε σταδιακά ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας. Το δέρμα μας έχει φυσική προστασία από τον ήλιο, που την πετυχαίνει με την έκκριση μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα της βασικής στοιβάδας του δέρματος, το γνωστό μας «μαύρισμα». Αυτό όμως γίνεται σταδιακά. Όταν καθόμαστε στον ήλιο όλη τη μέρα για να «πάρουμε χρώμα» είναι φυσιολογικό να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα, γιατί το δέρμα δεν έχει προλάβει να φτιάξει την άμυνά του, το μαύρισμα δηλαδή. Όταν όμως η έκθεση γίνει σταδιακά, όταν μαυρίζουμε σταδιακά δηλαδή, και με χρόνους έκθεσης στον ήλιο ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, τότε σπάνια παθαίνουμε ηλιακό έγκαυμα.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος αλλά να τον απολαμβάνουμε πάντα με σύνεση, και με τις μικρότερες πάντα συνέπειες για τον οργανισμό μας και για το περιβάλλον.

Διοχαρους 19, 16121 Αθηνα.